kalligrafia,puheenjohtaja, kirjaimet, värit,kansalaisopisto, kortit,askartelu,käsityöt,käTunnisteet

torstai 15. joulukuuta 2016

Tänään työstin taas viime vuonna kirjoittamaani joulrauhanjulistusta joulutervehdyksiksi. Porissa on lauantaina Design-joulumyyjäiset Isokarhun alakerrassa. Minullakin on siellä myyntipöytä ja aina pitää tehdä myös uusia tuotteita myyntiin.

Isot arkit vanhensin kahvilla, kuten jo edellisessä kirjoituksessani kerroin ja tänään oli vuorossa lakkasinettien lisääminen satiininauhojen kera. Sinettilakan sulattaminen on hidasta puuhaa kotikonstein, jos sulattaa lakkatankoa kynttilässä, ei juuri saa aikaan muuta kuin savua ja käryä ja hyvällä tuurilla muutama sulanut lakkapisara. Kehittyneempi tapa on sulattaa rikottua lakkatankoa pala kerrallaan vaikka pienessä kauhassa tai lusikassa kynttilän liekissä tai vaihtoehtoisesti kuumailmapuhaltimen avulla. Sulaa lakkamassaa kaadetaan sitten vain tarvittava määrä ja sinettileimasimella painetaan sinetti. Lakka jäähtyy kuitenkin tällä tavalla tehtäessä nopeasti ja jokaista sinettiä varten lakkaa on kuumennettava uudelleen. Eli homma on auttamattoman hidasta. Ja sormia kannattaa varoa erityisesti, lakka on sulana todella kuumaa.

 Mutta, vaikka sanotaankin, että tekniikka kehittyy, niin joskus vanhat konstit ovat aivan parhaita. Olen saanut kollegaltani vanhan ammattikäyttöön valmistetun saksalaistekoisen sähkökäyttöisen lakkapannun, ja sillä homma sujuu ihanteellisesti. (Suurkiitos lahjoituksesta Ulla L. <3) Kun vivusta painaa, niin sula lakka valuu haluttuun paikkaan ja massa pysyy halutun lämpöisenä termostaatin avulla. Tein sinettejä nelisenkymmentä, eikä aikaa mennyt varmaan puolta tuntia kauempaa. Kyllä ennen vaan osattiin tehdä työvälineitä. Tosin sinettilakkaakin käytettiin myös ihan arkipäiväisiin asioihin, kuten pussien ja pakkausten sulkemiseen, kirjekuoria tietenkään unohtamatta.
 
Kuvassa lakkapannuni ja siihen tarvittavat muut vermeet. Kannattaa muistaa myös, että kun tekee kymmeniä sinettejä samalla kertaa, sinettileimasin kuumenee ja tarttuu lopulta helposti kiinni lakkaan. Tämän voi estää siten, että jäähdyttää sinettirautaa aina jokaisen sinetin kiinnityksen välillä vaikka jääpalapussin päällä. 
Jokainen sinetti on erilainen kuten myös kahvilla vanhennettu paperi.  Onneksi sormeni säästyi palovammoilta, rakkulaisin sormin olisi ollut hankala jatkaa tätäkin projektia.

Tervetuloa sankoin joukoin Porin Kauppakeskus Isokarhuun Design- joulumyyjäisiin lauantaina 17.12. klo 10-18.


 
Kiitos mielenkiinnosta blogiani kohtaan, toivottavasti jatkatte sen seuraamista jatkossakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti